završeno - Plesne radionice "Tijelo priča"

Ako želite da pokrenete svoje tijelo kroz ples, upoznate ritmove koji vas vode kroz vaš lični unutrašnji prostor i doživite vođstvo sertifikovanih Učiteljica5 Ritmova® , ovaj ciklus radionica je za vas!

Metodu pokreta 5 Ritmova® zasnovala je Gabrielle Roth.
Ritmovi su filozofija, pogled na život, umjetnost izražavanja i dinamična praksa pokreta u korijenjena u načelu koje kaže da se naša psiha sama iscjeljuje ako je pokrenemo. Moćna i jednostavna meditacija u pokretu koju svako bez obzira na dob, sposobnosti ili neka fizička ograničenja – može praktikovati.

Dobrodošli ste pokrenuti se i slušati svoj dah, te pustiti da tijelo priča svoju priču i rađasvojples.
Mapa 5Ritmova (Tečni, Stakato, Haos, Lirski, Duboka tišina) nudi “koreografiju za ples na granici" – nema zadanih koraka klasičnog plesa, ali se dobijaju smjernice za izražajnu kreativnost. Plešući Ritmove proširujemo prisutnost I povezanost sa tijelom, oslobađajući prostor za nove doživljaje, suptilne susrete i za "povratak nazad sebi" i ponovnu povezanost sa sadašnjim trenutkom. Ovaj cikus poziv je da probudimo svog jedinstvenog plesača vođenog mudrošću tijela.

Svaki od ritmova (Tečni, Stakato, Kaos, Lirski i Duboka tišina) nude nam moćne, a opet jednostavne alate da otkrivamo sebe i druge.
Kroz ovaj ciklus istražit ćemo prirodu svih 5 Ritmova i kakvu priču stvaraju u našim tijelima dok smo podržani dahom i pokretom, kojim putem nas vode dok ih odmotavamo kroz svoj ples, sad i ovdje.
Tečni ritam zavest će naša stopala da istražujemo vezu sa "zemljanim", majčinskim, korijenskim. Stakato ritam void nas u prostor granica, fokusa, jasnoće koji žive u kukovima i pričaju izdahom. U ritmu Haosa otapamo svoje granice, imidže, uvjerenja prepuštajući mudrosti tijela da samo-kreira svoj ples, "od glave do pete". Lirski ritam nam otvara horizonte lakoće, širenja i mogućih promjena koje su se "kuvale" u vrtlozima Haosa, a sada plešu rukama i dlanovima. Sve te nijanse ritmova rađaju Duboku tišinu, ritam esencije, mira i daha..."gdje je samo jedan od nas ovdje."

TIJELO PRIČA je ciklus radionica, otvorenog tipa. Svaka radionica je cjelina za sebe, gdje nije potrebno prethodno iskustvo, a preporuka je proći u kontinuitetu svih 5 radionica – odnosno cijeli ciklus.

Prve dvije radionice bile su uživo. Nakon toga zbog Korona Virusa smo morali i odložiti i prebaciti radionice na ONLINE izvođenje.

Voditeljice radionice su naizmjenično po radionicama Ivana Cicarelli i RomanaSoldo.

Ivana Cicarelli – sertifikovana učiteljica 5Ritmova ®, razina Valovi (2018.)
"Sa Ritmovima sam se susrela 2007. Plešuć isve ove godine otkrivala sam iscjeljujuću moć pokreta I njegovu snagu da nas osvještava, podržava, uzemljuje, povezuje, vodi. Iz tog mjesta krenula sam u podučavanje otvarajući prostor za istraživanje naše istine, autentičnosti, kreativnosti. Volim svjedočiti trenucima kada nas tijelo kroz pokret vraća našoj prirodi postojanja. Majka sam, slobodni kreativac sa diplomom italijanskog i engleskog jezika. Za svoje dobro završavam školu za tjelesno-orijentiranog psihoterapeuta. 2019. Završavam školu za iscjeljivanje te iste godine postajem akreditirana učiteljica 5Ritmova. Volim dizajnirati plesnu odjeću, sjesti ispod stabla, šetati šumom.”

Romana Soldo, sertifikovana učiteljica 5Ritmova ®
Plesom i pokretom se bavi već 20 godina, edukaciju za ovu metodu završila je u SAD-u.
“Traganje za izražajem koji me čini cjelovitom vodilo me kroz razne plesne škole, edukacije, meditativne I duhovne prakse. Susret sa ovom praksom naučio me kako da se maknem samoj sebi sa puta, najednostavaniji prirodan način kroz pokret, uvidom da je tijelo i vlastita energija ~ najboljiučitelj.
U ovom radu želja mi je i namjera stvoriti prostor u kojem slušamo I čujemo što nam tijelo govori. Na taj se način u vlastitom ritmu ponovo povezujemo sa sobom, postajemo spontani, autentični i prisutni za svoju istinu, kakva god da ona bila.”

Termini radionica: nedjeljom od 11:00 do 14:00h.

KADA: (02.02.; 01.03;održane radionice uživo) 13.09; 11.10. i 22.11. 2020 godine.

GDJE: TIVAT, Dom kulture “Josip Marković” ili ONLINE

CIJENA:
- Redovna cijena po radionici je 30 eura, online je 20 eura.
- Cijena za studente, penzionere i nezaposlane je 20 eura.

ORGANIZATOR (INFO I PRIJAVE): Dragana Ghana Knežević, info@ghana-pokreni.me, 067 367 390.

OPREMA: Udobna odjeća. Možete plesati i bosi, obezbjediti sebi bocu sa vodom i svoju dekicu/peškir. Dobrodošli ste 15 minuta ranije da se registrujete i na vrijeme prepustite plesu.

Dobrodošlicu i ugodan ambijent, te podršku i u ovoj praksi na putu ličnog razvoja biće sa zadovoljstvom, kao i uvijek vaša Ghana. :)

Dobrodošli!

 

Plesne radionice Tijelo pričaPodelite na | Podelite na