HRABROST ŽENSKE SLOBODE

HRABROST ŽENSKE SLOBODE

 

Ženska hrabrost za promjene

 

U ovom ubrzanom svijetu gdje je jedina konstanta promjena, ispostavlja se da su žene one koje su hrabrije da zarone u svoje nesvjesno, svoje emocije, svoje misli i pozabave se promjenom istih kako bi život bio lakši i ispunjeniji.

Ipak na tom putu dočekuju nas raznorazne spoznaje o sebi i nije lako suočiti se sa nekim činjenicama.

Prije 10ak godina tema seksualnosti nije bila ni na pomolu među ljudima sa kojima sam ja završavala tadašnje obuke NLP-a, ali se sjećam da su neke žene nakon NLP-a, recimo prekinule bračne ili partnerske odnose sa parolom „jedan je život - želim da ga trošim kvalitetnije“.

Bilo je i nekih koje su se dale u prevaru jer su osjetile prirodnu moć ženke energije koja se probudi sa ličnim ostvarenjem na drugim poljima. Ipak, nisu znale da je prevara opet neadekvatno življenje te moći i da je na kraju opet krivica i osuda za užitak neminovna.

 

 

Ženska seksualnost danas

 

Danas se mnogo otvorenije može pričati o dualnosti izbora koje žena pravi da bi zadovoljila svoje potrebe i izrazila prirodnu strast za životom. Ta dualnost se svodi ili na promiskuitet ili na zaleđivanje svoje potrebe za užitkom. 

U osnovi, strast prema životu se ogleda u sledećim odnosima:

  • prema svom tijelu (ishrana, trening, lična higijena, samozadovoljenje kroz dodir),
  • sa partnerom,
  • prema poslu,
  • prema djetetu,
  • sa svim sa čim dođemo u kontakt

Zbog toga se javlja kao jako važna tema i za sveukupno zdravlje žene, ali sa tim i zdravlja cijelog društva jer su majke te koje ostavljaju najjači imprint na djecu i buduće roditelje.

 

 

Ghana i Tamara

 

 

Razgovor o krivici, uživanju u partnerskom odnosu

 

U live razgovoru sa Tamarom Eterom sam otvorila diskusiju zašto je to tako. Teško je pobrojati sve faktore, ipak najvažniji faktori koji se izdvajaju su:

  • odnos sa ocem kada smo bile male,
  • odnos majke i oca koji smo gledali kao djeca,
  • a onda i energija kolektivnog tj. društveni, kulturološki i transgeneracijski odnos prema ženi.

Od oca nam je bila potrebna zaštita i bezbrižnost, osjećaj postavljanja granica, od roditelja skladan odnos, a od društva korisna uvjerenja da je žena slobodna da izrazi sebe u cjelosti, uključujući i svoju stalnu potrebu za zadovoljstvom i užitkom.

Kada pričamo o zadovoljstvu, jasno je da svi u životu želimo zadovoljstvo i užitak, slatkoću bivanja u svom tijelu, no još uvijek je teško prepoznajti gdje smo to zakočeni i kako to da toliko žena oboljeva od raka grlica materice i sličnih bolesti reproduktivnih organa.

Odgovor je, što se mene tiče, u blokadi slobodnog izražavanja životne strasti, životne energije, a u krajnjem premalo ljubavi i prihvatanja sebe takve kakve jesmo. Previše muških pravila ponašanja, premalo igre i premalo uživanja u svemu što život nudi.

 

Kliknite ovdje da pogledate razgovor sa Tamarom Eterom

 

Buđenje svete seksualnosti

 

Jedno od ključnih pitanja koja se postavilo kroz razgovor sa Tamarom je: Da li si odlučila biti voljena, realnije, stvarnije istinitije dublje, sveobuhvatnije ili se i dalje baviš pitanjem Ko me voli?

Suština je da nije važno ko tebe voli, već je u startu važna odluka: DA PRIHVATAM I ŽELIM BITI VOLJENA. Ovo je super važan uvid jer se otkriva jedan ekstremno važan pristup postavljanju ciljeva kroz NLP koji kaže da onog trenutka kad osjećaj bilo kog ostvarenja u svom tijelu imamo tako realno i stvarno i manifestacija će se ubrzo pojaviti ukoliko ga uspijemo nastaviti njegovati.

 

 

Čega se tiče buđenje svete seksualnosti?

 

BUĐENJE SVETE SEKSUALNOSTI se tiče ljubavi prema sebi.

Ne tiče samo seksualnog čina iako jeste da se ogleda i na taj način.

Tiče se strasti sa kojom uživamo u punim ukusima zdrave hrane, u odnosu prema planeti zemlji, u odnosu prema poslu koji radimo jer ne moramo zadovoljstvo u poslu živjeti kroz hobi već to može biti zanimanje.

Zatim, tiče se prepoznavanja i otpuštanja grešnih misli, misli nabijanja krivice zbog užitka, otpuštanja osude prema sebi i drugima.

Postavljanja granica i hrabrosti da kažemo NE kada se ne osjećamo zaštićeno i voljeno i isto tako snage volje da kažemo sočno DA onome što podržava život u najčistijem izvornom obliku bez puno filosofije.

Tiče se zdravog i sigurnog prepuštanja životu kroz iskustvo svog tijela jer nam je s razlogom dato da kroz njega okusimo život.

Buđenje svete seksualnosti se tiče iscjeljivanja svog odnosa sa ocem, i moram istaknuti da u NLP-u postoji izuzetno moćna tehnika kroz koju ovo imamo priliku uraditi.

Sve u svemu ono kako se sa buđenjem svijesti o svom tijelu ili o svetoj seksualnosti može raditi jeste kroz ples, kroz meditaciju, bivanje u sadašnjem trenutku sa svim što je prisutno od onog iznutra do onog spolja, do rituala kojim dajemo pažnju nježnost i ljubav sebi.

 

Ghana Ada

 

Za spiritualnost trebamo isključiti svoja čula ili ne?

 

Postoji i još jedna važna zabilješka koja kaže da za spiritualnost trebamo isključiti svoja čula. Pretpostavljam da je dobra namjera ovog vjerovatno bila zaštita od potpunog nagonskog vođenja čulima.

Tamara u live razgovoru dala fenomenalan primjer nagonskog odabira hrane, gdje dolazi do pretrpavanja što je takođe vid zatrpavanja ili zadovoljenja svoje potrebe za užitkom. Ovo bi se moglo preslikati i u nagonskom odabiru i mjenjanju partnera gdje gubljenjem centra svog bića, koje bi primarno trebalo biti voljeno samo od sebe, posežemo za zadovoljenjem čula. Što nas opet vodi u loš osjećaj, krivicu, osudu ili zamrzavanje užitka.

Put do oslobađanja svete seksualnosti zbog svega ovoga nije lak i potreban je dubok rad sa sobom, uz  bivanje sa svim što mi jesmo u startu. Tek sa bivanjem sa svim mračnim i svjetlim stranama svojih misli, iskustava, emocija i tijela kao simbola dubokog nesvjesnog, u stanju smo dobiti najveće darove koje život ima i sa zadovoljstvom i uživanjem (jer kako bi drugo) nudi i daje svakoj ženi i svakom ljudskom biću.

 

Promjena kreće od tebe.

GhanaPodelite na | Podelite na